Előzmények

Mihalusz Zoltánnal, az 1980-as évek kis gyermekszínjátszó-sztárjával időnként összefutottunk a gyömrői utcákon. Ilyenkor a régi emlékek mellett újból és újból felvetődött a gondolat: mi lenne, ha felnőttekkel is megpróbálnánk olyan nagy csapatot létrehozni, mint a Fantázia Klub volt annak idején? Amikor a Rozmaring Hagyományőrző Alapítvány abbahagyta tevékenységét, különösen aktuálissá vált a dolog, hiszen városunk kulturális élete elég sivár lett a „Rozmaringosok” megszűntével.

A Petőfi Sándor Művelődési Ház kebelén belül felhívást tettünk közzé és vártuk a színjátszáshoz kedvet és tehetséget érző emberek jelentkezését. Alakuló megbeszélésünkön összejöttünk annyian, hogy érdemesnek látszott belevágni egy amatőr színház létrehozásába.

Az induló társulat 2007. április 10-én alakult. Nem csak kezdőkből állt: többen csatlakoztak a Rozmaring színjátszói közül is az új csapathoz. Alakulásunkkor alapvető koncepció volt, hogy olyan amatőr színházat hozzunk létre, amely a legszegényebb rétegeknek is lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra, s mindezt olyan művészi szinten, ami   közelít a profi színészet nívója felé. A legfontosabb kérdés már az első megbeszélésen felvetődött: érdemes-e belekezdeni  olyan hatalmas munkába, amellyel egy-egy előadást létre lehet hozni? Lesz-e rá igény? Hiszen Gyömrőn – sok más településhez hasonlóan – rendkívüli mértékben csökkent a művelődési ház látogatottsága. (Hivatásos művészek előadásain néha mindössze 30-40 fős közönség lézengett a nézőtéren.) Ráadásul a csoport semmilyen induló tőkével nem rendelkezett. Ennek ellenére nagy lelkesedéssel nekiálltunk „színházat csinálni.”

Az első két hónap a színészedzésekkel és közben tagjaink karakterének megismerésével telt el. Változatos idők voltak ezek, hiszen volt, aki már az első foglalkozás után el is tűnt, néhányan később hagytak itt bennünket, de közben legalább annyian jelentkeztek és kapcsolódtak be a munkába, hogy létszámunk nem csökkent, sőt lassan emelkedni kezdett. Remélve, hogy társulatunk nem lesz „tiszavirág” életű, közös megegyezéssel felvettük a „GyömrőSzínház” nevet, ezzel is kifejezvén hogy hova a tartozunk, valamint hogy igazi színházi élményt szeretnénk nyújtani leendő nézőinknek.

  

Nafftalin a levegőben...